Zajímavé informace a články z oblasti zdravé výživy
V této sekci najdete další zajímavé informace a články nejen o rakytníku, ale z celé oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu. Pokud máte zajímavé téma z této oblasti, nabízíme Vám možnost zveřejnění Vašeho článku v této sekci, jedinou podmínkou je originalita textu. V případě zájmu nás kontaktujte.
Ostružiny - vitamínová bomba pro sklonek léta
Ostružiny jsou tmavé plody keře známého jako ostružník. Nejenže výborně chutnají, ale také pozitivně ovlivňují naše zdraví. Jsou vhodné třeba na přípravu buchet a koláčů, na výrobu domácích marmelád a sirupů nebo se dají také jíst jen tak jako jiné druhy ovoce. Mnoho lidí si ostružiny spojuje především s koncem léta, protože dozrávají průběžně od srpna až do října.
Pohanka - připravte si ji na tisíc způsobů
Pohanka je obilovina, které ačkoliv v minulých letech z naší kuchyně téměř vymizela, se do ní zase pomalu vrací. V supermarketech ji tedy stále běžně neseženete, můžete ji však zakoupit v obchodech zdravé výživy, a to většinou i v bio kvalitě. Měla by být součástí každého zdravého a vyváženého jídelníčku, jelikož má blahodárné účinky na náš organismus.
Meruňky, broskve, švestky přispějí k vašemu zdraví
Ovoce je důležitou součástí našeho jídelníčku a je nanejvýš vhodné zaměřovat se na konzumaci sezónního ovoce, které můžete většinou zakoupit i od českých zemědělců a které je k dostání nejen v supermarketech, ale i na regionálních či farmářských trzích. V dnešním příspěvku se zaměříme na oblíbené letní peckoviny, mezi něž patří meruňky, broskve, ringle nebo třeba první švestky.
Jaké bylinky přijdou vhod na váš talíř
Jarní a letní měsíce se nesou také ve znamení bylinek. Upusťte od těch sušených, pořiďte si bylinky čerstvé, které můžete vsadit do svého květináče na okno nebo do truhlíku na terasu. Z těch nejznámějších bylinek vám přijde vhod bazalka, oregano, majoránka, libeček, máta, pažitka i mnohé další. Každá bylinka má jiné možnosti pro své použití a také specifickou chuť i aroma.
Rakytník v kombinaci s mléčnými výrobky
Pokud vám chutnají drobné plody rakytníku řešetlákového, určitě je vyzkoušejte v kombinaci s mléčnými výrobky. Ačkoliv je rakytník trpký až kyselý, dá se dosladit a i tak si ponechá své pozitivní účinky. Bude vám chutnat v kombinaci s jogurtem, tvarohem, mlékem nebo i s podmáslím.
Pleťové masky z rakytníku
Chcete své pleti dopřát očistu a výživu zároveň? Vyzkoušejte pleťovou masku z rakytníku, kterou můžete zakoupit v obchodě nebo si ji vyrobit i doma. Rakytník je plný vitamínů a minerálů, výborně se tak hodí pro regeneraci po zimě namáhané pleti.
Jakou zeleninu zařadit do svého jídelníčku na jaře
Máme tady jaro a mnoho z vás jistě přemýšlí o ozdravení svého jídelníčku. Nastává doba, kdy se pulty obchodů pomalu plní čerstvou a kvalitní zeleninou. Rovněž se otvírají i farmářské trhy, na které můžete zajít a něco dobrého si na nich zakoupit.
Jak působí vláknina v našem organismu
Vláknina je významná složka potravy, která působí jako prebiotikum. Ačkoliv není stravitelná, dokáže zvětšit obsah přijaté potravy v našich střevech a my se tak díky ní cítíme sytí po delší dobu. Doporučená denní dávka činí minimálně 20 až 35 g vlákniny. Jestliže se stravujete dle zásad zdravého životního stylu, určitě na ni s přehledem dosáhnete.
Citrusové plody - proč jsou prospěšné našemu zdraví
Sezóna citrusů je teď v plném proudu. Kromě jablek a banánů jsou pomeranče, mandarinky nebo grepy často jediným ovocem, na které v obchodech narazíte. Ačkoliv mnoho lidí od jejich konzumace spíše odrazuje, pokud sníte jeden až dva kousky tohoto ovoce denně, rozhodně nic nezkazíte. Ačkoliv se jedná o ovoce, které není pěstované v Čechách, ale musí se k nám dovážet, je plné důležitých vitamínů a vlákniny.
Vitamíny skupiny B
Vitamíny skupiny B neboli B-komplex jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Patří mezi ně vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 nebo B12. Většinu z nich jistě znáte pod jiným označením. Například vitamín B9 je kyselina listová, jejíž dostatečné množství je důležité hlavně pro budoucí maminky.
Červená řepa: vitamíny a minerály i v zimních měsících
S chladnějšími měsíci z obchodů pomalu ubývá čerstvé ovoce a zelenina. Stále ale můžete zakoupit například červenou řepu. Je charakteristická svými kulatými plody výrazné červené až fialové barvy. Řepa je kořenová zelenina. Vždy sahejte po takové, která není nijak poškozená, ideálně jsou u ní ještě viditelné zelené výhonky natě.
Strana 1 z 3