Rakytník řešetlákový

Zázračná rostlina s léčivými schopnostmi

Zajímavé informace a články z oblasti zdravé výživy

V této sekci najdete další zajímavé informace a články nejen o rakytníku, ale z celé oblasti zdravé výživy a zdravého životního stylu. Pokud máte zajímavé téma z této oblasti, nabízíme Vám možnost zveřejnění Vašeho článku v této sekci, jedinou podmínkou je originalita textu. V případě zájmu nás kontaktujte.

Jak je pro naše tělo důležitý hořčík

Únava, nervozita, poruchy spánku nebo svalové křeče - tyto projevy se často dávají za vinu právě nedostatku hořčíku. Jedná se o minerál, latinsky označovaný jako magnesium, bez kterého by naše tělo nebylo schopné fungovat. Hořčík podporuje správnou funkcí svalů a nervů, pomáhá uvolňovat energii z glukózy či přispívá ke správné stavbě kostí.

Celý článek...

Dýně hokaido - co vše si z ní můžete uvařit

Dýně hokaido patří mezi nejoblíbenější odrůdy, které mají čestné místo v naší kuchyni. Využívá se při vaření i pečení. Můžete si z ní připravit například vynikající polévku, krémové rizoto nebo sladký koláč, který vám zpříjemní sychravé podzimní večery. Oblíbená je také zapečená dýně plněná šunkou a sýrem, dýňové pyré nebo lehký salát.

Celý článek...

Nasbírali jste šípek? Poradíme vám, jak ho využít ve své kuchyni

Plody šípku jsou bohaté na vitamíny C, A, K a B. Jsou drobné a mají červenou barvu. Sklízí se během podzimních měsíců - od září až do listopadu - a mají velmi rozmanité možnosti použití v kuchyni i v léčitelství. Pokud jste si domů přinesli plné koše šípku a řešíte, co si se šípkem počít, máme pro vás pár tipů. Šípek můžete usušit - buď v troubě nebo ve speciální sušičce na ovoce. Poté si z něj můžete připravit čaj plný vitamínů. Chuť šípku zvýrazní i další druhy ovoce - třeba právě rakytník, jablka, citrony a pomeranče nebo jahody.

Celý článek...

Málo draslíku v krvi a v čem je draslík

Draslík je důležitý minerál. Máte ho dostatek? Co způsobuje nedostatek draslíku v krvi a v jakých potravinách se nachází?

 

Co způsobuje nedostatek draslíku v krvi

Draslík má chemickou značku K a je minerálem potřebným pro optimální fungování lidského organismu. Pomáhá udržovat stálé pH v buňce. Tím zajišťuje dobré podmínky pro srdeční sval i metabolismus cukrů. Vhodná denní dávka draslíku je 2 - 3,5 gramu. Konkrétní množství se odvíjí od váhy, ale i fyzické aktivity.

Celý článek...

Jak si připravit domácí müsli s rakytníkem

Domácí müsli můžete připravit několika způsoby. Velmi oblíbené je sypané müsli, kdy vezmete ovesné, pšeničné nebo třeba pohankové vločky, ty opražíte na kapce oleje a smícháte se sušeným ovocem a ořechy. Takové müsli je velmi rychlé a chutné. Báječně se hodí třeba do jogurtu nebo do tvarohu. Můžete do něj použít sušené švestky, meruňky i rakytník. Stejně tak do něj můžete nalít kapku rakytníkového oleje nebo přidat lžičku rakytníkové marmelády.

Celý článek...

BIO potraviny - jaké jsou jejich hlavní výhody?

BIO potraviny jsou velkým hitem posledních let a stálým sortimentem obchodů se zdravou výživou. Nálepku BIO zpočátku mnoho lidí zavrhovalo, podceňovalo až zatracovalo. Přitom BIO znamená, že potraviny pocházejí z ekologického hospodářství. Může se jednat o potraviny rostlinného i živočišného původu, ačkoliv ty rostlinné převažují. Mnohdy nejsou ani o moc dražší než potraviny klasické. Neobsahují žádné škodlivé konzervanty ani umělá barviva, máte tedy jistotu, že své peníze vydáváte opravdu za kvalitu.

Celý článek...

Proč do svého jídelníčku zařadit mléčné výrobky

Mléčné výrobky jsou cenným zdrojem vápníku. Patří k nim nejen mléko, ale také sýry, tvarohy, kefíry, jogurty a další zakysané produkty. Mléčné výrobky jsou obecně bohaté na bílkoviny a sacharidy. Podíl tuku je velmi variabilní - dnes jsou běžně k dostání i odtučněné formy, které jsou vhodné do redukčního jídelníčku a jsou i celkem chutné. Kromě vápníku se v nich nachází také hořčík a fosfát - všechno to jsou látky, které jsou nezbytné pro správný vývoj kostry.

Celý článek...

Co to jsou odsávačky a k čemu se používají?

Odsávačka, ať už je její zdroj odsávání jakýkoliv, je nedílnou součástí běžné lékařské i pečovatelské péče. Ať už vstoupíte do ambulance, na operační sál, jednotku intenzivní péče či do jakéhokoliv objektu pečovatelské péče, všude narazíte na odsávačku. Odsávačky dělíme do několika kategorií.

Celý článek...

Jak v létě detoxikovat organismus

Ačkoliv jsou detoxikací organismu známé především jarní a podzimní měsíce, nic vám nebrání své tělo očistit i na sklonku léta. To je obvykle plné grilovaček s přáteli a večerního posezení v hospůdkách. Lehké buchty a koláče se smetanou a čokoládou našemu zažívání také příliš neprospějí. V létě máte jedinečnou možnost využít ovoce a zeleniny, které je dostatek i v našich zahrádkách. Konzumujte jablka, broskve, meruňky, třešně, jahody nebo třeba i pozdní švestky.

Celý článek...

Ořechy pro krásnou pleť, vlasy i nehty

Ořechy obsahují kvalitní nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše tělo. Plody jsou tvořeny z 60 a více procent tuky, proto bychom je měli konzumovat vždy s rozmyslem. Rozhodně bychom se jim ale neměli vyhýbat. Právě v tucích se rozpouštějí pro naše tělo nezbytné vitamíny a minerály. Tuky se tak zasluhují o pevné vlasy, nehty a často přispívají také k pružné pokožce bez vrásek.

Celý článek...

Proč je důležitý vitamín A

Vitamín A je dalším pro naše tělo nezbytným vitamínem. Rozpouští se v tucích a rozlišuje se ve dvou formách - A1 (retinol) a A2 (3-dehydroretinol). V souvislosti s vitamínem A mluvíme často o takzvaných provitamínech (např. betakaroten nebo lutein). Tyto provitamíny jsou pro naše tělo velmi důležité. Samotný vitamín A je nezbytný pro náš zrak. Díky němu dobře vidíme za šera a jsme schopni rozeznávat barvy.

Celý článek...