Pohanka - připravte si ji na tisíc způsobů
Pohanka je obilovina, které ačkoliv v minulých letech z naší kuchyně téměř vymizela, se do ní zase pomalu vrací. V supermarketech ji tedy stále běžně neseženete, můžete ji však zakoupit v obchodech zdravé výživy, a to většinou i v bio kvalitě. Měla by být součástí každého zdravého a vyváženého jídelníčku, jelikož má blahodárné účinky na náš organismus.
Pohanka se vyznačuje tím, že je velkým zdrojem rutinu. Jedná se o chemickou sloučeninu, která má pozitivní účinky například na náš cholesterol. Zároveň zesiluje účinky vitamínu C nebo působí antikarcinogenně. Kromě pohanky je obsažen také ve slupkách rajčat nebo v kůře citrusu, to však jen v minimálním množství.
Výhodou pohanky je, že se dá lehce konzumovat na slano i na sladko. Řadí se mezi sacharidy, takže si ji můžete uvařit k obědu místo rýže, brambor nebo těstovin. Jelikož je celozrnná, zasytí vás na delší dobu. Je však výrazně aromatická a ne každý jí přijde na chuť. Kromě celých obilných krupek můžete zakoupit i pohanku nalámanou nebo pohankové vločky, které jsou výborné i na přípravu obilných kaší. Pohanka je bezlepková a mohou ji tedy konzumovat i celiaci. Běžně je k dostání také pohanková mouka.