Rakytník řešetlákový

Zázračná rostlina s léčivými schopnostmi

Ostružiny - vitamínová bomba pro sklonek léta

 

Ostružiny jsou tmavé plody keře známého jako ostružník. Nejenže výborně chutnají, ale také pozitivně ovlivňují naše zdraví. Jsou vhodné třeba na přípravu buchet a koláčů, na výrobu domácích marmelád a sirupů nebo se dají také jíst jen tak jako jiné druhy ovoce. Mnoho lidí si ostružiny spojuje především s koncem léta, protože dozrávají průběžně od srpna až do října.

 

rakytnik-2014-09-01Jaké pozitivní účinky tedy ostružiny našemu zdraví přinášejí? Obsahují velké množství vitamínů C, který působí na posílení naší obranyschopnosti. Dále podporují detoxikaci organismu, zbavují volných radikálů nebo regenerují sliznice a propůjčují naší pokožce zdravější odstín. Kromě vitamínu C obsahují také vitamíny B, fosfor, draslík, železo, hořčík, vápník a další nezbytné vitamíny či minerály.

 

Sbírají se nejen jejich plody, ale i listy, ze kterých se dá připravit výborný vitamínový čaj, mají léčivé účinky. Látky v nich obsažené například působí protizánětlivě. Čaj se tak doporučuje pít při různých infekcích krku a ústní dutiny.