Další přírodní zdroje vitamínu C
Rakytník řešetlákový je významným zdrojem vitamínu C. Ten je důležitý pro metabolismus aminokyselin. Jeho nedostatek se projevuje sníženou pevností cévní stěny, zvýšenou krvácivostí nebo vypadáváním zubů. Vitamín C je také velmi potřebný pro správnou vstřebatelnost železa, tvorbu bílých krvinek a vývoj kostí. Jeho přebytek v těle však může způsobit podráždění žaludku. Doporučená denní dávka vitamínu C je 75 miligramů.

Vitamín C obsahuje snad veškeré ovoce a zelenina. Kromě rakytníku je na vitamín C bohatý například šípek, citrusové plody, brambory, rajčata, jahody, brokolice, černý rybíz nebo růžičková kapusta.
Z pohledu vstřebatelnosti a využití vitamínu C se vyplatí tyto plody konzumovat v syrovém stavu. Při jejich tepelném zpracování totiž dochází k významným úbytkům vitamínu. Například vařením zničíte až 60 %, sušením pak 50 %. Asi nejideálnější je příprava těchto potravin nebo pokrmů s nimi v páře.
Velmi často se diskutuje nad tím, jaký vliv má na vitamín C zmrazení. Dá se říci, že patří k těm šetrnějším metodám. Jeho vlivem nedochází v potravinách k velkým úbytkům vitamínu C.