Ovocné a zeleninové šťávy
Ovocné a zeleninové šťávy by si měly najít místo v našem jídelníčku během celého roku. Můžete si je doma vyrobit nebo je zakoupit snad ve všech obchodech se zdravou výživou. Zatímco v zimě upřednostňujeme šťávy z mrkve, jablek nebo citrusových plodů. V létě jsou v kurzu šťávy z rajčat, okurek, jahod, malin a dalšího sezónního ovoce, případně ze zeleniny.
Šťávy kupované i vyrobené
Jestliže šťávu kupujete ve zdravé výživě, dbejte při výběru na to, aby neobsahovala žádné přidané látky. Ideální je nedoslazovaný a neředěný koncentrát. Cena těchto šťáv je samozřejmě o něco vyšší než u běžných džusů. Jestliže si doma šťávu sami vyrábíte, můžete do ní přidat ovesné vločky, oříšky, semínka, mléko, jogurt nebo podmáslí. Šťávy jsou skvělou volbou ke snídaním a svačinám. Dodají energii do začátku dne, skvěle povzbudí a mnohdy také dodají tělu doporučenou denní dávku vitamínů.
Abyste jejich účinky ještě zvýšili, můžete do nich přidávat také zázvor, rakytník, skořici nebo olivový olej. Zázvor s rakytníkem zvýší obsah vitamínů C, skořice utlumí chuť k jídlu a olivový olej usnadní vstřebávání vitamínů.