Rakytník řešetlákový

Zázračná rostlina s léčivými schopnostmi

Jak na výrobu domácí marmelády

 

Domácí marmeládu si můžete vyrobit z rakytníku i z dalšího ovoce. Takový džem je skvělou volbou v době, kdy si nevíte rady s velkou úrodou ovoce. Dokážete ji tak účinně zužitkovat. Marmeládu pak můžete používat do buchet a do koláčů i třeba do jogurtu, tvarohu nebo na chléb. Domácí zavařenina se dá vyrobit prakticky z kteréhokoliv ovoce. V tomto článku vám přinášíme několik tipů na osvědčené variace a také postup.

 

zavařenina z rakytníkuMarmelády můžete vyrábět po celý rok. Vynikající je zavařenina z jahod, višní, rybízu, borůvek nebo třeba meruněk. Ke každé marmeládě je potřeba použít cukr (nebo želírovací cukr), který se postará o sladší chuť a hustou konzistenci. Můžete vyrábět také vícedruhové marmelády - zkuste například kombinovat rybíz a maliny nebo borůvky a ostružiny. Během zavařování je potřeba směs míchat, aby se z ní dobře odpařila přebytečná šťáva. Používejte nerezové nádobí, které je zárukou, že v ovoci zůstanou zachovány veškeré vitamíny.