Sušené ovoce - domácí i z obchodu
Sušené ovoce dokáže zpestřit každý jídelníček. Hodí se do buchet, koláčů, obilných kaší, snídaňového müsli i jen tak na svačinku. Je kvalitním zdrojem rychlých sacharidů a našemu tělu tak dodá spoustu energie. Sušené ovoce tak pojídejte spíše ráno a dopoledne nebo třeba před sportovní aktivitou, kdy tuto energii ještě dokážete spálit. V obchodech můžete vybírat ze sířeného a nesířeného ovoce. Oxid siřičitý se využívá ke konzervaci, je možné ho s ovoce smýt teplou vodou.
Sušené ovoce je dále bohaté na vitamíny a minerály - stejně jako ovoce čerstvé. Jestliže máte nadbytek úrody, určitě můžete zkusit sami ovoce usušit. Pro domácí použití se prodávají speciální sušičky, ve kterých ovoce usušíte snadno, rychle a bez zbytečného spálení. Zatímco v domácích podmínkách se nejčastěji suší jablka, švestky, třešně nebo jahody. V obchodech zakoupíte i různé exotické sušené ovoce, jako je ananas, papája, fíky nebo třeba banány. Asi nejznámějším sušeným ovocem jsou rozinky, které se běžně přidávají do tvarohových a jablkových náplní.