Proč do svého jídelníčku zařadit mléčné výrobky
Mléčné výrobky jsou cenným zdrojem vápníku. Patří k nim nejen mléko, ale také sýry, tvarohy, kefíry, jogurty a další zakysané produkty. Mléčné výrobky jsou obecně bohaté na bílkoviny a sacharidy. Podíl tuku je velmi variabilní - dnes jsou běžně k dostání i odtučněné formy, které jsou vhodné do redukčního jídelníčku a jsou i celkem chutné. Kromě vápníku se v nich nachází také hořčík a fosfát - všechno to jsou látky, které jsou nezbytné pro správný vývoj kostry.
Příjem mléčných výrobků by měly navýšit především děti, které jsou stále ve vývinu a těhotné ženy. Bohužel u dost lidí se projevuje alergická reakce na laktózu, a tak jsou nuceni produkty z mléka vynechat. Vápník tak mohou získávat například z máku nebo z ořechů. Možné je rovněž jeho doplnění formou doplňků stravy.
Mléčné výrobky, které jsou zakysané, se lépe stravují a zároveň obsahují bakterie užitečné pro naši střevní mikroflóru. Nejlíp chutnají v kombinaci s ovocem, zeleninou nebo ořechy.