Nasbírali jste šípek? Poradíme vám, jak ho využít ve své kuchyni
Plody šípku jsou bohaté na vitamíny C, A, K a B. Jsou drobné a mají červenou barvu. Sklízí se během podzimních měsíců - od září až do listopadu - a mají velmi rozmanité možnosti použití v kuchyni i v léčitelství. Pokud jste si domů přinesli plné koše šípku a řešíte, co si se šípkem počít, máme pro vás pár tipů. Šípek můžete usušit - buď v troubě nebo ve speciální sušičce na ovoce. Poté si z něj můžete připravit čaj plný vitamínů. Chuť šípku zvýrazní i další druhy ovoce - třeba právě rakytník, jablka, citrony a pomeranče nebo jahody.
Divy můžete dělat i s čerstvým šípkem. Vynikající je šípková marmeláda, která se hodí nejen na mazání vánočního cukroví. Marmeládu můžete vyzkoušet také do mléčných výrobků nebo na pečivo. Budete na ni potřebovat dostatek plodů, jelikož je nutné je před přípravou zbavit vnitřních jadérek a všech dalších nečistot. Z čerstvých šípků můžete připravit také vynikající vitamínový sirup, který můžete používat například na ochucení vody nebo čaje. Při jeho vaření doporučujeme klasický cukr nahradit cukrem třtinovým.