Rakytník řešetlákový

Zázračná rostlina s léčivými schopnostmi

Dýně hokaido - co vše si z ní můžete uvařit

Dýně hokaido patří mezi nejoblíbenější odrůdy, které mají čestné místo v naší kuchyni. Využívá se při vaření i pečení. Můžete si z ní připravit například vynikající polévku, krémové rizoto nebo sladký koláč, který vám zpříjemní sychravé podzimní večery. Oblíbená je také zapečená dýně plněná šunkou a sýrem, dýňové pyré nebo lehký salát.

 

rakytnik-13-11Dýně je bohatá na vitamíny a minerály. Obsahuje vitamíny A, B, C, dále vápník, hořčík, draslík, fosfor nebo betakaroten. Má vyvážený obsah sacharidů a bílkovin, doplněný značným obsahem vlákniny. Působí tedy příznivě na naše zažívání, zasytí a najde své místo i v redukčním jídelníčku. Obecně se její konzumace doporučuje lidem, kteří mají žaludeční problémy nebo trpí poruchami ledvin a srdce.

 

Z dýně můžete zužitkovat nejen dužinu, ale také semínka. Ačkoliv se jedná o podzimní zeleninu, je její výhodou, že se v suchu a chladu dá skladovat i několik měsíců. Před používáním dýni buď upečte v troubě nebo ji nakrájejte na drobné kousky, rozvařte a poté rozmixujte na hladké pyré.