Červená řepa: vitamíny a minerály i v zimních měsících
S chladnějšími měsíci z obchodů pomalu ubývá čerstvé ovoce a zelenina. Stále ale můžete zakoupit například červenou řepu. Je charakteristická svými kulatými plody výrazné červené až fialové barvy. Řepa je kořenová zelenina. Vždy sahejte po takové, která není nijak poškozená, ideálně jsou u ní ještě viditelné zelené výhonky natě.
Červená řepa v kuchyni
Červená řepa se perfektně hodí do salátů, kde ji můžete doplnit česnekem, křenem nebo třeba jablky. Můžete ji rovněž použít na přípravu tradiční ruské polévky zvané boršč, na různé zeleninové koláče a nákypy. Dá se konzumovat jako syrová i vařená.
Řepa obsahuje látku betain, která podporuje činnost jater. Z dalších látek v ní najdeme třeba sodík, draslík, vápník nebo železo. Obsahuje vitamín C nebo vitamíny skupiny B. Jen málokterá zeleina je během zimy takto příznivá k našemu tělu. Navíc stále v obchodech zakoupíte i českou řepu. Výhodné je její skladování. Pokud ji uložíte do chladu, vydrží vám i několik měsíců.