Jakou zeleninu zařadit do svého jídelníčku na jaře
Máme tady jaro a mnoho z vás jistě přemýšlí o ozdravení svého jídelníčku. Nastává doba, kdy se pulty obchodů pomalu plní čerstvou a kvalitní zeleninou. Rovněž se otvírají i farmářské trhy, na které můžete zajít a něco dobrého si na nich zakoupit.
Časně zjara jako první vyrůstají ředkvičky, které mají mírně palčivou chuť. Ředkvičky se jedí syrové nebo se přidávají do salátů či pomazánek. Obsahují vitamín C, B6, stopy karotenu, thiaminu, riboflavinu a niacinu. Až z 95 % jsou tvořeny vodou. Jelikož jsou málo sladké, hodí se i pro diabetiky, kteří se jinak musí sladkému ovoci a zelenině vyhýbat. Oblíbené jsou ředkvičky červené i bílé, které si klidně můžete zaset doma na zahrádce.
Další vyhledávanou zeleninou je špenát, kterému byl v minulosti chybně připisován vysoký obsah železa. Mladý špenát se jí i čerstvý, obecně je však vhodný i jako vařený nebo dušený. Hodí se k masu i k další zelenině. Obsahuje dusík, draslík, vápník, hořčík, železo i některé cenné vitamíny. Za zmínku stojí také kedlubny, které jsou bohaté na vitamíny B, C, na draslík, vápník nebo fosfor. Konzumují se syrové a jsou vhodné třeba i do polévek.