Rakytníkový sirup - výroba, účinky a alternativní produkty
Rakytníkový sirup a jeho působení
Mezi další žádané rakytníkové produkty patří rakytníkový sirup, který můžete buď zakoupit ve specializovaném obchodě se zdravou výživou, nebo si jej vyrobit sami z plodů rakytníku. Kvalitní rakytníkový sirup je zdrojem vitamínů A, C, F, K, P a B, které jsou nezbytné pro vitalitu a zdraví. Rakytníkový sirup kromě celé řady vitamínů obsahuje i železo a rakytníkový olej. Rakytníkový sirup je určen na vnitřní užívání. Vyniká svým blahodárnými účinky na lidský organismus.
Proč je rakytníkový sirup tak skvělý
Kdy je vhodné užívat rakytníkový sirup? A jaký je rozdíl mezi sirupem a olejem z rakytníku řešetlákového? Rakytníkový sirup se vyrábí z plodů rakytníku. Plody se přeperou, rozmixují a utřou. Vzniklá šťáva se zahřeje a přidá se k ní přibližně stejné množství cukru. Rakytníkový olej se na rozdíl od sirupu lisuje z plodů za studena a žádný cukr se už do něj nepřidává.
Rakytníkový sirup je bohatý na vitamíny, minerály a další přírodní látky. Můžete ho užívat zejména při žaludečních a střevních potížích. Dále je skvělým pomocníkem při chřipce, nachlazení a dalších infekčních nemocích. Rakytníkový sirup můžete konzumovat při nedostatku vitamínů. Jejich přísunem se posiluje imunita a upevňuje zdraví. Rakytníkový sirup slouží jako prevence, léčba a jeho konzumace je doporučována i během rekonvalescence.
Co obsahuje rakytníkový sirup
Rakytníkové sirupy, které můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou, jsou doslazovány cukrem nebo ovocným cukrem - fruktózou. Ty druhé jsou vhodné i pro diabetiky. Navíc jsou pro naše tělo velmi lehce stravitelné. Rakytníkový sirup kromě vitamínů a minerálů obsahuje též aminokyseliny a nenasycené mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Rakytník se užívá po lžičkách. Jako prevence postačuje jedna lžička denně. Při nemoci je dobré dávku dvakrát až třikrát zvýšit. Otevřený rakytníkový sirup je nutné do spotřebování uchovávat v lednici.
Další rakytníkové produkty
Rakytník řešetlákový se používá k výrobě celé řady přípravků. Pro vnitřní konzumaci není určen jen rakytníkový olej a rakytníkový sirup, ale i rakytníkové šťávy, čaje, džemy nebo likéry. Všechny tyto produkty mají obdobné pozitivní účinky. Například rakytníková šťáva dokáže nahradit kteroukoli jinou šťávu. Pije se ředěná vodou a vyrábí se opět z plodů rakytníku. Velmi oblíbené je i pěstování rakytníku pro nejrůznější bylinné čaje, které opět můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou nebo si je sami vyrobit ze slupek plodů rakytníku. Čaje mnohdy kombinují více příchutí (a tedy i pozitivních účinků) dohromady.
Rakytníkový sirup spolu s dalšími rakytníkovými produkty vás udrží v dobré fyzické kondici po celý rok.